Centauro

söndag

Pasientskaden - Ny bok av Tore Bakken

"Romanen handler om den talentfulle forretningsmannen Kristen Hansen. Etter et konfliktfylt ekteskap som ender med skilsmisse, etablerer han seg med en ny og krevende salgsjobb i Oslo. Der opplever han for første gang i sitt liv at helsen svikter. Han oppsøker lege for å be om hjelp og møter i begynnelsen av sykdomsperioden en lege som tilsynelatende gjør alt hva han makter for å hjelpe ham.

Historien setter søkelyset på den stadig økende bruken av psykofarmaka i livskriser og andre vanskeligheter som hører livet til. Vi lever i et samfunn hvor det er vanskelig å snakke åpent ut om personlige problemer, og da blir det lett å ty til nervemedisin for å takle livets utfordringer. Etter manges mening er dette et problematisk, skambelagt og komplekst tema. Arenaen er stort sett overlatt til fagmiljøet og legemiddelprodusentene og i alt for liten grad kommer hovedpersonene – pasientene – til orde med sine erfaringer og synspunkter.

Boken er ingen selvbiografi, og er bare i liten grad basert på mine egne erfaringer. Først og fremst er den basert på erfaringene til personer jeg har møtt eller lest om, etter at jeg engasjerte meg i temaet og møtte mennesker som hadde gått i den samme fellen som meg selv. Denne fellen består i, på den ene siden å overvurdere psykofarmakas evne som problemløser i livskriser, og på den andre siden undervurdere de mange og alvorlige bivirkninger som bruk av denne medisingruppen kan innebære. 

Beroligende medisiner og sovemedisiner, de såkalte benzodiazepiner er viet omfattende plass i boken. Disse medikamenter kan ha en god effekt når de brukes kortvarig i samsvar med pakningsvedlegg, mens langtidsbruk kan forsterke søvnproblemer og angst. Virkningen kan bli den stikk motsatte av den virkningen pasienten ønsker å oppnå. I tillegg til bivirkningene, kan pasienten ha pådratt seg et avhengighetsproblem som det er vanskelig å komme ut av. Andre negative effekter, som man ofte overser betydningen av, er økt falltendens, særlig hos eldre, redusert korttidshukommelse og generell utflating av følelseslivet."
Les mer HER.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar