Centauro

lördag

Kjærlighetens armé stanset krig

Endelig er 26 års stammekrig på Papua Ny-Guinea historie. I regi av Frelsesarmeen byttet de nemlig ut våpen med Bibelen.

Artikkel av: Ann Hege Skogly / http://www.frelsesarmeen.no/

Papua Ny-Guinea ligger vest i Stillehavet, og omfatter den østlige delen av verdens nest største øy; Ny-Guinea, og en rekke mindre øyer.

Siden konflikten har vart i hele 26 år, har den naturlig nok skapt store sår i befolkningen. En stor andel har mistet en sønn, en ektemann eller en far i de endeløse kampene. Når en kvinne fødte en sønn, var det med en sorg i hjertet. Hun visste at han alt som liten gutt skulle oppdras til å bli kriger, slik som far. Noen gikk til og med så drastisk til verks som til å ta livet av guttebabyer for å redusere rekrutteringen til hærene.

Området ligger svært isolert og utilgjengelig til, og i praksis utenfor myndighetenes kontroll. Det var derfor svært utfordende å skulle megle mellom partene, som beskyldte hverandre for trolldom. De eneste som turte å reise inn var pastorer fra ulike kirker.

I de senere år fikk stammene høre om Frelsesarmeens arbeid, og frelsesoffiserene Michael Hemuno, og Danny Glendumu besøkte området for å oppmuntre til, og peke på mulighetene for fred.

I november 2008 lanserte Frelsesarmeen et fredstreningsprogram, og 40 kvinner og menn fra begge stammer deltok. Noen av dem var krigere, andre trollmenn. De sov, spiste, og snakket sammen under samme tak i én uke, som ble avsluttet med at lederne holdt en seremoni som symboliserte en slutt på krig, og en begynnelse på fred. Dette innledet prosessen med å involvere alle i å ta stilling til disse store spørsmålene. Ett år senere kunne det erklæres endelig fred.

Flere enn tusen mennesker kom til feiringen, og noen av dem hadde gått i dagesvis. Biblene som skulle deles ut måtte bli transportert til fots, hvilket tok tre dager. Oberstløynant Hans van Vliet fra Frelsesarmeen fastslo at dette betød en ny start som fortsatt ville være krevende. Han pekte på at mange lever i sorg etter tap av sine kjære

- Ledere, dere har gitt et løfte foran oss, men også foran Gud. Varig fred betinges av en forandring i både sinn, hjerte og sjel, og det nye kapitlet må handle om kjærlighet og omsorg.

En mann kom så frem med sin sønn, som bar på et våpen. Med tårer i øynene forklarte mannen at han ikke ønsket at gutten skulle måtte bære våpen, men få leve i fred. Våpenet ble levert inn, og begge fikk med seg hver sin Bibel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar