Centauro

torsdag

"Bruk liberalteologien som gissel for a tømme kirken for innhold"

- PB - Vid ett besök i Bodø nyligen hade jag ett samtal med en av frälsningssoldaterna i kåren, Ivar Paul Kristiansen. Han berättade om några av de politiska strömningarna i Norge på 1920-talet och gav några exempel:

- "Vi skal gjøre skolen verdslig, liksom sykepleien og begravelsen og ekteskapet og fodselsregistreringen. Vi skal slåss uforsonlig mot den bestående lutherdom som andre fordummende sekter"
- "Bruk liberalteologien som gissel for a tømme kirken for innhold. Når den er blitt blodløs og kraftløs, da kan den få sin frihet"


Även om dessa politiska strömningar inte har varit de öppet dominerande i Norge sedan dess, kan man konstatera att det är den vägen utvecklingen gått.


Jag fick sedan några klipp från en tidigare debatt om utvecklingen i Norge. Citaten ovan är hämtat från ett Ivar Paul Kristiansens inlägg. Här kommer det i sin helhet:



"Øystein Aalstad (0A) har i dagens avis (3/12) et innlegg med overskritten "Verdens beste land". Mot slutten nevner han Edvard Bull d.e. Han var professor, og riestfonnann i arbeiderpartiet. 1 1923 skrev han boken "Kommunisme og religion". ØA har tydeligvis kjennskap til bokens innhold. Jeg tillater meg a sitere setningene han formodentlig henviser til: "Vi skal gjøre skolen verdslig, liksom sykepleien og begravelsen og ekteskapet og fodselsregistreringen. Vi skal slåss uforsonlig mot den bestående lutherdom som andre fordummende sekter". Videre: "Bama skal gjeres til sosialister, og det er lærerne som skal gjøre dem til det.
   Strategen og kommunisten Erling Falck ga arbeiderpartiet følgende råd:
1. "Behold statskirken og bruk den som politisk middel".
2- "Bruk liberalteologien som gissel for a tømme kirken for innhold. Når den er blitt blodløs og kraftløs, da kan den få sin frihet". Etter mitt skjønn så har disse rad blitt fulgt til punkt og prikke siden den gang. Er det grurm til a vaere overrasket over dagens sørgelige situasjon i Norge?
Ivar Paul Kristiansen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar