- Nils-Petter Enstad i Vårt Land Verdidebatt - "«Frelsesarmeen kan godt være alene om det kristelige soldatbildet», skriver Helge Simonæs i sin kommentar «Åndelige soldater» (Vårt Land 25. februar).
I ingressen heter det «Odins soldater, Jesu soldater eller Allahs soldater? Retorikken blir uansett ikke god». Det er en vurdering jeg deler langt på vei.
Soldatmetafor
Soldat-metaforikken har lange røtter i kristendommens historie. Allerede apostelen Paulus bruker den: «Bær også du lidelsene som en god stridsmann for Kristus Jesus! Ingen soldat lar seg hindre av dagliglivets gjøremål, for han vil gjøre som hærføreren vil» (2 Tim 2, 3-4). Men allerede i neste setningen lanserer han en annen metafor: Idrettsutøveren. Og i den neste der igjen: Bonden.
Den etter hvert så herostratisk berømte Jesuitter-ordenen var organisert etter en militær struktur, med en ordensgeneral på toppen. Klarer man å se bakenfor det som etter hvert gjorde ordenen så beryktet, var den på mange måter en katolsk forløper for nettopp Frelsesarmeen. Hierarkiske strukturer har ellers ikke vært noe verken jesuittordenen eller Frelsesarmeen var alene om, verken i kirkehistorien eller i historien for øvrig.
Armé
Også i «Jesus Revolution Army» har soldat- og krigermetaforen vært viktig, selv om man valgte å droppe «Army» som en del av bevegelsens navn i 2004.
Det er vel ingen hemmelighet at Anne Christiansen, som startet denne gruppen i 1997, sammen med ektemannen Stephan, er en stor beundrer av ekteparet Booth og deres datter Catherine Booth-Clibbon. For noen år siden tok hun initiativet til at en bok om sistnevnte kom ut på norsk. Catherine Booth-Clibborn er i kirkehistorien kjent som «marskalken»."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar